Guide til kjøkkenhagen

Kjekt å vite

Forkultivering
Husk å gi plantene et forsprang på sesongen med forkultivering, så de kan vokse seg sterkere. Forkultivering betyr at du sår frø inne eller i veksthus på senvinteren eller tidlig vår, for så å flytte de ut nærmere sommeren. Cirka tid for forkultivering og uteplanting står ofte beskrevet på frøpakken.

Står det F1 eller F2 på frøpakken?
På de fleste frøpakker vil du se koden F1 eller F2. Disse kodene betegner generasjoner. Ved kryssing av to urelaterte arter får du en ny variant. Denne heter F1, da den er første generasjon av den nye kryssningen. Disse gir ofte best kvalitet på planten som vokser opp, da den får de beste egenskapene fra hver av kryssningsplantene. Krysser du to F1-planter får du en F2-plante. F2 gir ofte en plante med noe lavere kvalitet på sine egenskaper, da egenskaper fra F1 ikke føres videre til neste generasjon. Både F1 og F2 gir ofte bedre vekster enn frø uten dette merket.

Hva sår du når?

Såkalendere er det mange av på nett, og informasjon om når noe skal sås står også på de fleste frøpakker. Her er en liten oversikt over Velurhjem sine favoritter til kjøkkenhagen. Er du sent ute med plantingen? Du kan så alle undernevnte arter gjennom hele første kvartal av året, samt i begynnelsen av andre kvartal. Det optimale er imidlertid å starte forkultiveringen i gitte måneder.

Januar – Februar
Chilli, Aubergine, Artiskokk, Asparges, Paprika og purre.

Mars – april
Sjalottløk, sitronmelisse, tomat, brokkoli, Sellerirot, Melon, Mais, Mynte grønnkål og Salat.

Mai – Juni
Agurk, Fennikel, Gresskar, Koriander, Sukkererter, koriander og Sitronmelisse.

Dette trenger du for å komme i gang

Frø
Frø får du kjøpt på de fleste hagebutikker, samt en rekke blomsterforhandlere. De fleste frøpakker har all info du trenger om forkultivering, uteplanting, vanning og temperatur.

Jord
Bruk såjord. Den inneholder mindre nærning, samt sand for bedre drenering. Mer næringsrik jord trenger du først når spirene blir større.

Potter
Du kan så i hva som helst fra melkekartonger til yoghurtbokser og små plastpotter. Det beste er enkeltstående potter, så hver spire kan flyttes på individuelt ved behov. Pottene kan settes i små drivhus hvis ønskelig.

Lys
For å spire trenger plantene masse sol. Sett de derfor i et vindu, eller invester i vekstlys. Sistnevnte gir absolutt best resultat – og sørger for at plantene får lys hver eneste dag.

Vannekanne og sprayflaske
Både vannekanne og sprayflaske er smart å ha tilgjengelig. Spruteflaske er fint i små drivhus hvor det kan være vanskelig å komme til med vannekanne. Opplever du at et frø «flyter opp» fra jorden ved vanning er også sprayflaske anbefalt.

Markeringspinner
Sår du mye er det vanskelig å se forskjell på spirene med det blotte øyet, i alle fall i starten. Det er derfor anbefalt å skrive hva du har plantet på små pinner/lapper som du setter i jorden. Slik unngår du også forvirring hvis du flytter rundt på vekstene.

Gå «all in» – Bonustips
Investerer du i et grotelt har du alt plantene trenger på et sted; et lunt hjem, rikelig med sollys, og vind for sirkulering og herding. I et grotelt får plantene stå lunt og det er enklere å holde riktig temperatur. Samtidig bidrar lyset til at spirene får perfekt mengde lys, og viften sirkulerer luften i teltet, samtidig som den bidrar til å herde plantene. Det gir sterke planter som er godt forberedt på livet i hagen, hvis de skal flytte ut.

 Stell av plantene

Vanning
Vann etter henvisning på frøpakken. Det er anbefalt å se til plantene hver dag for å sikre at de har det fint og at de har riktig mengde vann.

Rotering med solen
Har du ikke vekstlys er det solen spirene vil strekke seg etter. Spirer som står i vinduskarm vil derfor ofte vokse skjevt. Snu derfor på planten innmellom, så den kan strekke seg etter solen og rette seg opp.

PS: Husk at planter kan bli solbrente. Ikke utsett de for direkte sollys over lengre tid. De skal helst venne seg til lyset litt og litt – før de eksponeres for lyset hele dagen.

Det spirer, hva nå?

1) Står spiren i en plastikkkrukke kan du klemme forsiktig på plasten rundt hele utsiden. Det gjør at jorden og røttene slipper potten lettere.

2) Er det hull under potten? I så fall kan du dytte jorden opp via hullene, så vil den slippe taket i bunnen.

3) Ikke dra i selve spiren/planten. Når jorden rundt er løsnet kan du holde potten på siden, nesten opp ned, mens du lirker den ut.

Omplanting til større potte

For å komme i gang med omplanting fra små til større potter trenger du følgende:

Riktig potte
Potter i varierte størrelser, men akkurat hvilken er litt avhengig av hvilken plante det er snakk om og hvor du vil ha den i huset. I kjøkkenvinduet passer kanskje en mindre krukke, men på balkongen kan en stor potte passe best. Personlig foretrekker jeg omplantingspotter som klarer seg både inne og ute, samt er enkle å flytte rundt på.

(Reklame for Orthex Group)


TIPS! Trenger du nye potter? Velurhjem anbefaler i så fall
Orthex sine Botanica pots. De er enkle å flytte på, kan stå ute både sommer og vinter, og er ikke minst laget av 100% resikulert materiale. Pottene kommer i både svart og rødt, i 4 forskjellige størrelser.

Næringsrik jord
God og næringsrik jord er viktig. Et hot tips er å sjekke om det finnes en gjenvinningsstasjon i nærheten av deg. Her får du gjerne god næringsrik jord til en billig penge. Personlig foretrekker jeg en blanding av så- og kakturjord for god drenering, samt skikkelig næringsrik jord som f.eks matjord. Da får planten det beste fra flere verdener og rustes for å komme seg gjennom sesongen. Anbefaler cirka 2/3 med næringsrik jord og 1/1 med kaktus- og såjord.

(Reklame for Orthex Group)


TIPS!
Jordposer ligger ofte i veien, blir grisete og er vanskelig å håndtere. Derfor anbefaler jeg Orthex sine produkter i serien SmartStore Dry. Ikke bare blir jorden lettere å stable eller hente jord fra, men boksene er også vanntette. Det betyr at de fint kan stå på balkong, i garasjen eller lignende uten at hverken jord eller bokser tar skade av det.

Omplanting til hage

Skal spirene dine flytte gå rett fra forkultivering til hageliv? I så fall har vi et par tips du bør før selve omplantingen er i gang:

– For å sikre at spiren klarer seg ute i vær og vind kan en testrunde være lurt. La spirene stå på balkongen eller i hagen 15-20 minutter om dagen i et par dager. Har de det fremdeles fint er de mest sansynlig klar for å flytte ut.

– Temperaturen har mye å si. Sjekk anbefalt temperatur ute før du enten herding, soling eller flytter de rett ut.

– Husk at planter også kan bli solbrent. Selv om de ikke trenger solkrem er det viktig å la de venne seg til sollyset. Dette kan du gjøre ved å sette de ut i 15 minutter hver dag, akkurat som ved herding av vær og vind.

– Når planten er klar for å flytte ut tar du forsiktig ut planten av originalpotten, som beskrevet over.

Nå er spiren din herdet, vant til sollys og klar for livet ute. I hagen kan den for eksempel bo i pallekarmer, et bed eller lignende. Ved planting rett i jorden bør alt av gress og stein spas bort fra området først. Skal du plante rett i jorden uten pall bør du grave et stykke ned og etterfylle med næringsrik jord – skal du plante i pallekarm holdet det at du graver bort gress og småstein, for så å fylle helt opp til pallekarmen med god næringsrik jord. Det er også fordelaktig å blande grus in i det første jordlageret du legger for å sikre drenering.

Dette kan plantes rett ut

Mye trenger ikke forkultiveres, herdes eller soles. En rekke vekster kan nemlig settes rett ut når våren kommer. Gode eksempler på dette er potet, løk og gulrot. Rotgrønnsaker som gulrot skal helst plantes rett ut for å ikke skade roten i omplantingsfasen.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *